Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Mi a kandela és a lumen?

Mi a kandela és a lumen?
A modern LED lámpák teljesítményének meghatározására két mérőszámot szokás megadni, a lumen (lm) és a kandela (cd). Mi is ez a két szám és mit jelentenek:

A meghatározáshoz két alapfogalmat kell tisztázni, egyik a fényerősség, ennek mértékegysége a kandela. másik a fényáram, ennek mértékegysége a lumen.

A fényerősség: olyan „optikai sugárzás, amely közvetlenül látásérzékletet kelt".

Kicsit tudományosabban: olyan fizikai mennyiség, amely kifejezi a fényforrás, az emberi látás tartományában észlelhető fényének nagyságát.  Jele: I;  Mértékegysége: kandela (cd)

A kandela latin eredetű szó, jelentése: gyertya. Egy átlagos gyertya fényerőssége 1 kandela, vagyis azt is mondhatjuk, hogy 1 kandela egy átlagos gyertya fényének felel meg. Összehasonlításul: egy 100 wattos izzólámpa fényerőssége 120 kandela.

Tudományos meghatározása (csak kalandvágyóknak): A kandela az olyan fényforrás fényerőssége adott irányban, amely 540x1012 hertz frekvenciájú monokromatikus fényt bocsát ki és sugárerőssége ebben az irányban 1/683-ad watt per szteradián. 

A fényáram: a fényforrásból az adott térszögre kisugárzott látható teljesítmény. Jele: Φ;  Mértékegysége: lumen (lm)

Lumen: 1 lumen fényáramot sugároz ki az 1 kandela fényerősségű pontszerű fényforrás, 1 méter sugarú gömb 1m2 felületére.

Ezt az 1m2-es gömb felületet 1 szteradián térszögnek nevezik.